Ayvalık’tan feribot ile yaklaşık 2 saatte geçilebilen Midilli adasının limanı, Mitilene'dir. Liman 19. ve 20. yüzyıldan kalma binalar ile çevrilidir. Kentte müzeler, tarihi kaleler, adaya özgü seramik çeşitlerinin satıldığı atölyeler bulunur.
Bir zamanlar kadın şair Sappho'nun yaşadığı Eressos, özellikle görülüp gezilmesi gereken yerler arasındadır. Eressos sahilinde duvarlarda şaire ait yazıları görebilmek mümkün. Bu nedenle dünyanın her yerinden 10 binlerce kadın turist Eressos sahillerine bu yazıları görmek ve sahilde deniz manzarasını seyrederek hayallere dalmak için gelmektedir.
Sahil binalarının çoğu 19’ncu yüzyılın sonlarında ve 20’nci yüzyılın başlarında inşa edilmiş olup görkemli bir fon oluşturur. Eski otel Megali Vretania, Panellinion Kahvesi, Ziraat Bankası binası, eski otel olan Kolones’deki bina, bugün postane olarak kullanılan eski Osmanlı Bankası, Belediye Parkı, valiliğin mermer binası, eski Belediye Binası bunlardan başlıcalarıdır.
Adanın en önemli alışveriş caddesi, Ormos Ermon, günümüzde bile hala, bir Ortadoğu pazarının canlılığını ve talaşıyla, kıpır kıpır bir hareketlilik barındırır. Kordon boyunca limanın kuzeyinde ve havaalanına doğru güneyde bulunan, 18’nci yüzyıl tarihli villalar gerçekten görülmeye değer. Osmanlı tüccarlarının yaptırdığı villalar, 1920’lerdeki nüfus mübadelesi sırasında terk edilmiştir.
Midilli’ye gidip de Midilli Ortaçağ Kalesi’ne çıkmamak olmaz. Mutlaka çıkın ve çevreyi seyredin. Kale, Midilli limanına yakın, çamlık bir tepenin zirvesinde inşa edilmiştir. Ege’deki en büyük kalelerden biridir. İnşasına, antik yapı malzemesi kullanılarak, Bizans döneminde başlanan kale, Cenevizliler döneminde 1373 yılında tamamlanmıştır. Kalenin içinde, savaş zamanlarında şehrin kadın ve çocukları için barınak olarak kullanılan yeraltı pasajları ile 4000 metreküplük bir sarnıç bulunmaktadır. Günümüzde, bu kale yaz aylarında kültür etkinliklerinin yapıldığı bir yer olarak kullanılmaktadır.
Theofilos Hacımihail Müzesi, Midilli şehrinin Varya semtindedir. Müzenin salonlarında, halk ressamı Theofilos’a ait, Teriade’nin özel koleksiyonundan Midilli Belediyesi’ne hibe edilen, 86 eser sergilenir. Eserlerin çoğu sanatçının resim yaşamının olgunluk periyoduna ait ve özel renk uyumları, resimlenen kişilerin gerçekçi orijinalliği, canlılığı ve halk ressamının doğasında bulunan içtenlik duygusu ile ün kazanmıştır.
Midilli şehir merkezinde Bizans Sanatı Müzesi bulunur. 1978 yılında, Ayas Therapontas kilisenin karşısında inşa edilmiştir. Müzede, Bizans ve Bizans sonrası dönemlerden önemli dini eşyalar sergilenir. Sergilenen eserler arasında paha biçilmez ikonlar, dini eşya ve kıyafetler, tahta oyması işler, ender el yazmaları ve eski dini kitaplar var. Özellikle ressamları bugün bile meçhul olan, üç tane büyük boydaki ikon görülmeye değer.
Midilli şehrinin, kuzeybatı ucundaki çamlık Aya Kiriaki tepesinde Midilli Antik Tiyatrosu yer alır. 1958 yılında yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Mükemmel bir akustiği vardır ve 15 bir kişilik seyirci kapasitesi bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder